Zomer 4-daagse Plateel Schilderen als decoratietechniek – 2017

Het doel van deze zomerweek is het leren van klassieke ambacht van plateel schilderen, waaronder de techniek van Delfts blauw. Wij schilderen dan op gegoten biscuit met authentieke schachtpenselen en keramische verven. De kennis van deze techniek is goed toe te passen op je eigen werk. De geschilderde stukken worden geglazuurd en gestookt. Speciaal de techniek van Delfts blauw is ‘hot’. Allerlei designers in binnen en buitenland maken tegenwoordig bij hun ontwerpen gebruik van deze techniek. Bij de enkele plateelfabrieken die er nog zijn in Nederland wordt weer volop Delfts blauw gemaakt, met nieuwe eigentijdse decors. En er worden anno 2016 weer plateelschilders opgeleid!.

P18

Een ontwerp maken
Een mooi decor valt of staat met een goed ontwerp: hoe pak je dat aan? Met gebruik van klassieke en moderne materialen leggen wij een basis.
Stap voor stap maken de cursisten kennis gemaakt met de opbouw. Rond of vierkant, hol of bol; welke problemen doen zich voor bij het maken van een ontwerp? Figuratief of abstract, symmetrie of asymmetrisch, wat past het best op het werk? En waar haal je inspiratie vandaan?

Het schilderen
Kun je met elke penseel schilderen op keramiek? Is er een verschil tussen onderglazuur en majolica? Kun je met keramische kleurpigmenten schilderen? De antwoorden hierop komen bij deze cursus. De docent demonstreert technieken (o.a. letters schilderen), en geeft veel ‘tips en trucs’. Mooie kleurcombinaties brengen het ontwerp tot leven.

P22

Het programma
Op maandag en dinsdag (dag 1 en 2) schilderen wij 2 stukken biscuit. De docent glazuurt en stookt het werk op woensdag, zodat op donderdag (dag 3) de resultaten besproken kunnen worden. De stukken, die wij op donderdag(dag 3) en vrijdag (dag 4) schilderen, worden ook door de docent geglazuurd en gestookt, en kunnen op een later tijdstip in Gouda worden opgehaald.

Tijdens deze week zal ter inspiratie een bezoek gebracht worden aan Museum Gouda, waar een permanente opstelling van heel divers Gouds plateel te zien is.

 
Datum: maandag 14 augustus , dinsdag 15 augustus 2017 en donderdag 17 augustus en vrijdag 18 augustus 2017.(NB vier dagen, woensdag 16 augustus is er geen les)
Lestijden :  van 10.00 uur tot 16.00 uur (1/2 uur pauze)
Kosten : € 340,– incl. BTW , incl. biscuit, glazuren en stookkosten + een set van 3 schachtpenselen. 
Je kunt ook eigen biscuit mee brengen op te beschilderen.
Docent: Trudy Otterspeer 

Samenwerking Dorien Weltrevrede

Voorbeeld van de samenwerking van Trudy Otterspeer samen met Dorien Weltevrede