Trudy Otterspeer

Docent Plateelschilderen

Tijdens de expositie

Trudy Otterspeer heeft een officiële erkenning gekregen voor het ambacht Plateelschilderen in Gouda. Het ambacht ‘Plateelschilderen in Gouda’ is op de lijst van de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed in Nederland geplaatst. SBB docente plateelschilderen, Trudy Otterspeer, heeft hiervoor op woensdag 3 december 2014 een persoonlijk certificaat uitgereikt gekregen.

Ik ben op jeugdige leeftijd gestart met het schilderen van plateel. Via mijn opa heb ik op mijn 13de jaar kennis gemaakt met een plateelschilder. Ademloos heb ik gekeken naar die bijzondere techniek en het heeft mij vanaf de eerste seconde gefascineerd. Bij plateelbakkerij en pijpenfabriek Zenith in Gouda heb ik op vakkundige wijze de fijne kneepjes van het vak geleerd. Als leerling plateelschilder moest ik me onderwerpen aan de discipline van de leermeester. Urenlang het zelfde bloemetje schilderen om alle facetten van de techniek in de vingers te krijgen. Behalve de traditionele Delfts blauw patronen van bloemen en blaadjes, leerde ik tevens het schilderen van landschap en letters. Ook schilderen met meerdere kleuren (polychroom) hoorde erbij.

Van 1987 tot 1993 heb ik een thuisatelier gehad (Ceramiekatelier Fortuna). Behalve fijn sieraardewerk in Delfts blauw en andere kleuren schilderde ik in opdracht de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals bijzondere gebouwen, brandweerauto’s, landschappen en vele herinneringsborden voor huwelijk en geboorte. In die periode ontdekte ik de vrijheid om een aantal stukken te schilderen, die vanuit mijn eigen creativiteit en inspiratie zijn ontstaan, waar elementen van het ambachtelijk schilderen in terug te vinden zijn.
In 1993 gekozen voor een maatschappelijke functie. Een periode waarin ik kansen en mogelijkheden heb benut en mij met kennis heb verrijkt. Tot ik besefte, dat mijn creativiteit ver onder de oppervlakte bleef, waar ik niet gelukkig van werd.
Daarom besloot ik in 2007 het roer om te gooien en de creatieve kant weer een kans te geven. De uitspraak van de leermeester, dat “het ambacht niet verloren mag gaan” is nooit uit mijn hoofd verdwenen.
De weduwe van de leermeester schonk mij zijn keramische verven en penselen, een mooie basis voor een nieuw begin.
Ik ben gestart met het geven van workshops in mijn atelier en demonstraties van het ambacht. Sinds 2009 ben ik docent plateelschilderen bij de SBB Gouda. Het is fantastisch om andere mensen ook enthousiast te krijgen. En het is een mooie aanvulling op andere decoratietechnieken.

Doen waar je goed in bent, geeft de grootste kans op succes, doen wat je echt wilt de meeste voldoening. Dus mag ik vooral niet vergeten wat ik zelf graag doe: mooie stukken schilderen, gevoed door mijn eigen creativiteit, los van de vaste patronen, gebruik makend van de oude techniek. Oud ambacht, nieuwe stijl!


P22

www.ambachtelijkplateel.nl