Titia Hoeksema

Docent draaien DSC02023

Bij de keramiek opleiding van de SBB in zijn huidige vorm ben ik vanaf het prille begin betrokken geweest en ik heb met veel genoegen 18 jaar lang mee gewerkt aan het vorm en inhoud geven van de opleiding.Na een ‘pauze’ van vijf jaar heb ik opnieuw twee jaar meegedraaid in de driejarige opleiding. De komende tijd doe ik graag zo nu en dan nog een korte cursus.

Lesgeven aan nieuwsgierige gemotiveerde leerlingen is een plezierige bezigheid en heeft mij altijd geprikkeld om steeds weer op onderzoek uit te gaan en me zo breed mogelijk te scholen. Het effect daarvan is te zien in mijn eigen werk. Ik heb vele wegen bewandeld en nog steeds beleef ik evenveel plezier aan het maken van bruikbaar serviesgoed, bloemenvazen en tuinkeramiek als aan kleine kommetjes van transparant porselein, uitsluitend vanwege de schoonheid van het materiaal.

In de wereld van vandaag waarin snelheid en directe bevrediging voorop lijken te staan, staat in mijn beleving het vak van keramisten daar haaks op. Niks grote stappen vlug thuis. Veel geduld en lang wachten en tegen je verlies kunnen. Maar ook vreugde beleven aan het maakproces, blij zijn met een geslaagd werkstuk en genieten van het dagelijks gebruik van een handmatig gemaakt product.
Dat zijn waardevolle dingen in een mensenleven.

Titia Hoeksema