Jolanda Verdegaal

Docent Draaien

1405 Jolanda portretfoto“In de Haagse buurt waar ik opgroeide kwam een pottenbakker wonen. Natuurlijk gingen we kijken…  de magie van de onder zijn handen groeiende vorm van klei. De dans met het materiaal, de rustige concentratie en dat het mogelijk was iets ‘echts’ uit klei te maken, iets dat mooi en bruikbaar was”.

Jolanda Verdegaal volgt de lerarenopleiding Beeldende vorming en Gezondheidskunde (akte NXX) en vertrekt daarna als ontwikkelingswerker voor Community Development naar Zambia. Eenmaal terug in Nederland geeft zij lessen beeldende vorming en gezondheidskunde, bij wat nu het VMBO en MBO heet.

Maar klei blijft haar materiaal. Zij koopt een schopschijf en neemt draailes bij Coby Haanappel en Peter Terwiel aan de Vrije Academie in Delft. Volgt daarnaast workshops en masterclasses en neemt tenslotte ontslag op school.

Sinds 1991 exposeert zij haar werk op regelmatige basis in binnen- en buitenland.  Gedraaide traditionele vormen, vaak gespannen bolvormen, eerst met rakutechnieken, later in steengoed. Zoals de tijd inwerkt op onze omgeving, zichtbaar in erosie, droge rivierbeddingen, knoestige boombast, fossielen, zo speelt Jolanda met de oppervlakken van haar potten. Vaak krijgen die gecontroleerd gescheurde huiden, gaatjes, groeisels en ribbels.

Al snel geeft ze toch weer les:  keramiekcursussen, zowel handvormen als draaien, rakutechnieken en glazuurlessen. Eerst bij het keramiekatelier in de Vrije Academie in Delft, sinds 1997 bij de Vrije Academie Sassenheim en de Volksuniversiteit Teylingen. Jolanda zegt daarover dat zij zelf net zoveel geleerd heeft van de cursisten, als de cursisten van haar: “Ze confronteren je met vragen die je nog niet tegen kwam in je eigen atelier, maar waarvoor wel een oplossing moet komen”.

Zij raakt er daarbij steeds meer van overtuigd dat het kunnen beschikken over een palet aan technieken voorwaarde is om vrij te kunnen vormgeven in klei, om je eigen weg en stijl te vinden. Mensen groeien door bezig te zijn met klei: je moet nieuwe vaardigheden veroveren, mislukkingen incasseren en ervan leren, volhouden en genieten van succesjes. Maar door het leren werken met klei groei je vooral omdat je een internationale en eeuwenoude taal leert spreken die onder alle ‘potters’ in de wereld begrepen wordt.

Verdegaal dekselpot tak